1.4.2013

Berliner Weisse

Useimmiten tulee tehtyä oluita joita on jossain maistanut ja tietää niistä pitävänsä. Nyt kävi toisin, koitin joitain kuukausia sitten tilata hiivaa kesäiselle vehnäoluelle, lukematta tarkemmin tilasin sitten Berliner Weisse hiivan jonka kuvittelin olevan aivan tavallinen vehnäoluthiiva. No totuus oli toinen. Berliner Weisse onkin Berliiniiläinen hapanolut erikoisuus jota juodaan erilaisten siirappien kanssa. Hyvä puoli tässä oli, että johtuen oluen erikoispiirteistä oli prosessi helpompi kun oli mahdollista hypätä muutamien vaiheiden yli.

Matalasta alkoholiprosentista johtuen tähän ei tullut kuin pilsnermallasta ja vehnämallasta, molempia puolitoista kiloa. Oli siis hyvä tehdä BIAB (brew in a bag), jossa siis mäskätään pussissa eikä tarvita huuhtelua joka on melko työläs vaihe. Mäskäyksen jälkeen heitin 10 grammaa Styrian Goldings humalaa vierteeseen, jonka jälkeen kuumennus kiehuvaksi ja sitten suoraan jäähdyttimen läpi käymisastiaan. Hiivana oli Wyeastin 3191 Berliner Weisse hiiva jossa on tavallista hiivaa sekä lactobacillusta ja brettamycenestä. Näiden yhteistyöllä pitäisi tulla jotain melko mielenkiintoista aikaiseksi.

Ohjeiden googlaaminen oli mielenkiintoista koska tapoja tehdä oli yllättävän monta. Jotkut käyttävät kuukauden tai enemmän astiassa, toiset pullottavat viikon jälkeen. Itse ajattelin laittaa suoraan pulloon kun käyminen on ohi noin viikon kuluttua, ja sen jälkeen kypsyttää vähintään 3 kuukautta, sitten maistaa ja kypsentää loppuun asti se suositeltu 6 kuukautta.

Nyt kun käymistä on tapahtunut päivän ajan niin otin pienen haistelun. Voin sanoa, että mielenkiintoista, hiukan käynyttä vehnää, navettaa, hapanta maitoa. Meinaa haistellessa nousta hissi ihan yläkerroksiin asti. Tästähän tämä ei voi kuin parantua! Tähän palataan vielä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti